GVAV Triathlon

Van de voorzitter

Beste clubgenoten,


Op het moment van schrijven van dit stukje sta ik vlak voor de (voor mij) belangrijkste wedstrijd van het seizoen: de Frysman. Voor het eerst niet als enige GVAV’er. Op 8 juli verkeer ik in het goede gezelschap van onze trainingscoördinator Jacob (zijn eerste hele na een lange periode blessureleed), Mark Bossinga, Andre Bus, Arnoldus van der Werf en Stephan Benninga. De laatste weken voor een hele zijn altijd spannend. Heb ik wel genoeg gedaan of juist teveel? Rust houden of juist niet? Hoe houdt het weer zich? Toch nog maar even een nieuw achterbandje. Hoe zit het met de voeding? Onzekerheid alom kortom. Volgens de Amerikaanse triathloncoach Joe Friel moet een triatleet zich de laatste weken vooral afvragen of hij wel genoeg traint. Dan zit ‘ie goed. Ik vraag me dat nu inderdaad af. Maar ik zeg jullie: het went nooit.


Gelukkig gingen mijn vormtesten goed. Dat scheelt. Het clubkampioenschap in Garnwerd is altijd een goede graadmeter voor een hele triathlon begin juli, net als de Runnersworld Speedman. Het is bovendien fijn om dichtbij huis een paar leuke wedstrijden te kunnen doen, en helemaal als je eigen vereniging de organisator is. Het clubkampioenschap vind ik elk jaar opnieuw fantastisch. Ik herinner me nog goed de eerste editie in 1987, toen met Aduarderzijl als uitgangspunt. We knalden op de fiets dwars door Garnwerd (levensgevaarlijk) en beklommen de muur van Oostum. De editie van 1994 was ook memorabel. Als organisator had ik het evenement van de woensdag naar de dinsdag verplaatst omdat het Nederlands Elftal op de 29ste juni aan de bak moest op het WK voetbal (Marokko – Nederland 1-2). Win-win. De geboorte van mijn oudste dochter op dinsdag de 28ste ging echter voor. Geen club cie voor mij. Wel een trotse vader natuurlijk. Inmiddels is dat kleine baby’tje 23 jaar. Ze doet overigens niet aan triathlon.


De clubkampioenschappen trokken dit jaar een, volgens mij, record aantal deelnemers. Daarbij ook een aantal jeugdleden. En die deden meteen van zich spreken. De gebroeders Bosscher zwommen aan kop, en gingen er ook bij het lopen brutaal vandoor. Er moest door de achtervolging serieus hard gelopen worden om de heren bij te halen. Onze coördinator ‘jeugd- en junioren’ Marcel levert goed werk af.


Dit jaar was onze nieuwe sponsor Erik Gorter van Erik Gorter Tweewielers aanwezig in Garnwerd. Hij was oprecht onder de indruk van de goede sfeer en de ontspannen, respectvolle manier waarop iedereen, oud en jong, snel en minder snel, met elkaar omging. Hij is zelf afkomstig uit de wielrennerij en daar schijnt het wel anders te zijn. Dat de sfeer binnen onze club goed is wist ik natuurlijk al, maar het is toch fijn dat door een buitenstaander bevestigd te zien. Over wielrenners gesproken, Lieuwe Westra, de eerder dit jaar gestopte wielerprof, bijgenaamd ‘ut Beest’, deed zowaar mee aan onze eigen Speedman triathlon. Hij had niets eens de beste fietstijd. Die eer was weggelegd voor onze eigen Anton Stempher. Ik zeg ‘powercranks’ Anton. Volgend jaar een pro-licentie? Net als Anton - en vele anderen - was ik de 18e juni zowel als vrijwilliger en als atleet actief. Toen de boel zo’n beetje op z’n eind liep dacht ik dat het wel zinvol was om dranghekken te gaan opruimen. Eerst alleen, maar binnen de kortste keren stroomden de hulptroepen toe. Nog nooit heb ik een parc fermé zo snel zien verdwijnen. Al met al was de 18e juni voor GVAV Triathlon een geweldige dag, Hulde voor Jeroen en zijn team. De enige ‘verliezer’ was Gert Jan Huizinga die geschept werd door een tegemoetkomende auto. Zijn fiets was totall loss, maar de atleet zelf bleef gelukkig (vrijwel) ongedeerd. Twee weken later was Martijn Wietzes minder fortuinlijk bij een vergelijkbaar ongeluk (atleet versus auto) in Stiens. Martijn moest per ambulance afgevoerd worden naar het MCL waar hij geopereerd is. De laatste berichten klinken gelukkig optimistisch, maar het is toch even schrikken. Voor ons allemaal denk ik een bezinningsmomentje. Martijn, namens de hele vereniging van harte beterschap! We hopen je snel weer te mogen begroeten.


Rest me nog iedereen een heel goede, blessure- en (ongeluk-)vrije tweede helft van het seizoen toe te wensen. Er ligt een lange en mooie sportzomer voor ons. Iedereen, onze Ironman-gangers, de deelnemers aan de GVAV-fietsweek en al die andere GVAV’ers, waar jullie de komende maanden ook maar aan de start en finish komen, heel veel succes. En hou het veilig.


En als altijd: heb je vragen of opmerkingen voor de voorzitter, mail me dan of schiet me even aan voor of na een training.


Gerard Terwisscha van Scheltinga.