GVAV Rapiditas Triathlon Groningen - triathlon sinds 1985

Trainingen

Trainingstijden
Dag / Periode
Onderdeel
Tijd
Locatie
Maandag
Zwemmen
18:15 - 19:15
Helperbad
Maandag
Zwemmen
21:15 - 22:15
Kardinge
Dinsdag (april-september)*
Fietsen
18:30 - 20:30
Ingang atletiekbaan
Dinsdag (winter)
Schaatsen
20:15 - 21:45
Kardinge

Woensdag

Zwemmen

18:15 - 19:00

Helperbad

Woensdag

Hardlopen

19:15 - 20:45

Atletiekbaan Stadspark

Donderdag (september-mei)*

Zwemmen

21:15 - 22:15

Kardinge

Donderdag (mei-september)*

Openwaterzwemmen

18:30 - 19:30

Hoornse meer / Ruskenveen

Zaterdag

Zwemmen

08:00 - 09:00

Helperbad

Zaterdag (februari-oktober)

Fietsen

09:30 - 12:00

Helperbad

Zaterdag (november-februari)

Hardlopen

10:00 - 11:30

Hoornse Plas

Dinsdag (winter)

Zwift training

19:30

Thuis

* De exacte data worden door het bestuur / trainingscoördinator gecommuniceerd.
In de zomervakantie is er een beperkt aanbod met dinsdag fietstraining, woensdag looptraining en donderdag openwater zwemtraining.

Zwemmen

Tijdens de trainingen word je ingedeeld op snelheid. Er wordt een training aangeboden voor elk niveau. Neem mee naar de zwemtraining:

 • Zwembril

 • Zwembroek

 • Handdoek

 • Slippers

Sommigen vinden het fijn om een frontale snorkel en/of een pull buoy mee te brengen als hulpmiddel.

Image

Openwater training

In de periode mei-september is er in plaats van de donderdagavond-zwembadtraining een specifieke Open Water training in de Ruskenveense Plas bij Hoogkerk. We verzamelen op het strand en tijdens deze training wordt er geoefend op navigatie, zwemmen in een groep en omgaan met weersomstandigheden. Deze training kan zowel met als zonder wetsuit. Wil je de training zonder wetsuit doen bij een watertemperatuur onder de 20 graden, ga dan in overleg met de trainer van dienst. Waardevolle spullen kunnen bij de trainer in bewaring worden gegeven.

Image

Fietsen

Er wordt gezamenlijk naar een (wisselende) trainingsronde gefietst, waarna er individueel of in groepjes een opdracht wordt uitgevoerd. Het is ook mogelijk om aan te sluiten op de verzamelplek bij de trainingsronde. De training én de verzamelplek wordt door de trainer van dienst vooraf aangegeven  in het GVAV Online Trainingen document.
Op zaterdagochtend kan de racefiets voorafgaand aan de zwemtraining in een afgesloten kelder van  het Helperbad worden gestald. Deze kelder zit linksonder de ingang van het Helperbad en is vanaf de buitenkant te bereiken. De training op zaterdag duurt, inclusief het in- en uitfietsen, maximaal 2,5 uur. Voor de dinsdagavondtraining is dit maximaal 2 uur inclusief in- en uitfietsen. Voor alle fietstrainingen geldt dat het instapniveau niet hoog is, maar er zijn wel een enkele voorwaarden:

 • Basisniveau: gemiddeld 25 km/u kunnen rijden over langere tijd (90-120 minuten)

 • Racefiets, MTB of hybride (sport)fiets zonder gebreken (goed werkende rem)

 • Je bent verplicht een goed zittende fietshelm te dragen

 • Fietskleding

 • Reparatieset voor lekke banden

 • Bidon(s) met water en/of sportdrank

 • Voeding (reepjes of gel)

Fietsregels in het peloton

Om veilig in een groep te fietsen zijn er een aantal afspraken. Het belangrijkste is het doorgeven van potentieel gevaarlijke situaties in het peloton. Degene die voorop rijdt, roept en maakt een handgebaar dat door de volgende renners wordt overgenomen en wordt doorgegeven tot het einde van de groep.

tegen'

Er is een stilstaand of bewegend object of mens aan de linkerkant van de weg en van de groep. De roep 'tegen’ klinkt, al dan niet gecombineerd met een handgebaar, waarna de hele groep weet dat er iets of iemand tegemoetkomt.

'voor'

Er is een stilstaand of bewegend object aan de rechterkant van de weg. De roep 'voor' klinkt, al dan niet gecombineerd met een handgebaar, waarna de hele groep weet dat er ruimte gemaakt moet worden voor iets of iemand op de eigen weghelft, dus aan de bermzijde.

'stop'

De voorste rijder steekt de hand op en roept 'stop'. Het commando wordt doorgegeven, maar de andere fietsers houden wel de handen aan het stuur om goed te kunnen remmen.

'paaltje'

Er staat een paaltje of gelijksoortig object (midden) op de weg. De hele groep weet dan dat dit ontweken moet worden. 

'achter'

De achterste rijder die ziet of hoort dat een andere weggebruiker de groep wil inhalen, roept 'achter'. Degene daarvoor herhaalt dit totdat de hele groep weet dat daar rekening mee gehouden moet worden door zo veel mogelijk aan de kant te gaan. 

'ritsen'

Dit gebeurt als we in een peloton met tweetallen naast elkaar fietsen en we moeten versmallen naar één rij. De voorste fietsers van het peloton geven zo nodig het commando 'ritsen'. Van de tweetallen gaat de linkerfietser achter de rechterfietser fietsen. Ofwel: links achter rechts.

Image

Hardlopen

De looptraining op woensdag (gehele jaar door) vindt plaats op of rond de Atletiekbaan in het stadspark. De training start om 19:30 uur, dan heb je al ingelopen. 
Er zijn twee groepen:

 • Groep 1: 10km langzamer dan 45 minuten (dames) of langzamer dan 40 min (heren)

 • Groep 2: 10km sneller dan 45 minuten (dames) of sneller dan 40 min (heren)

 

Er wordt aandacht aan looptechniek besteed door middel van loopscholing. Daarna zijn er individuele opdrachten, met tempo’s waarbij ergens tussen de 5 en 8 kilometer wordt afgelegd.

In de winter (oktober-februari) trainen we om 10.00 bij het Hoornsemeer en ligt de nadruk op het lopen op onverharde ondergrond. Wat heb je nodig:

 • Loopschoenen

 • Loop/sportkleding

 • Bidon met water/sportdrank

 • In de winter: reflecterend hesje

 • Warme kleding voor achteraf

 • Voor de zaterdagtraining: evt droge schoenen

Image

Schaatsen

Doel

Tijdens de training worden de deelnemers in twee groepen verdeeld. In de schaatsles-groep wordt aandacht geschonken aan het verbeteren van de schaatstechniek. De schaatsconditie-groep werkt voornamelijk aan het schaatsuithoudingsvermogen. Als minimumeis voor de conditiegroep geldt dat de deelnemers de bochtentechniek behoorlijk beheersen. Bij twijfel hierover, vraag de schaatstrainer.
Het uiteindelijke doel van de schaatstraining is in het najaar de wintertriathlon van Groningen en in het voorjaar de wintertriathlon van Enschede. En natuurlijk pak je dan, bij ijs en weder dienende, de Run-Skate-Run van GVAV mee. Nog maar vier keer georganiseerd, maar gelukkig zijn winters niet te voorspellen. Ons advies: "Je kunt er maar beter klaar voor zijn."
De entree voor de schaatshal is voor de rekening van de individuele atleet. Tips en regels

 • Het dragen van handschoenen en een helm is verplicht

 • De achterzijde van het schaatsijzer moet een ronding hebben ter grootte van een 1-euromunt

 • Snelheidswerk vindt plaats aan de binnenzijde van de 400m baan

 • Uitrijden doe je aan de buitenzijde van de baan

 • Inrijden 10' en uitrijden 5'

 • Gebruik passende schaatskleding

 • Douchen na de schaatstraining is mogelijk in Kardinge

 • De trainers delen de groepen in

Image